TR | EN | DE | RU | AR

Boğaziçi Yalıları

bogazici-yalilari

Boğaziçi kuzeyden güneye 30 km uzunluğunda bir deniz yoludur. Boğaz’ın en dar noktası 700 m iken en geniş yeri üç buçuk kilometreden fazla bir genişliğe sahiptir. İstanbul Boğazını bu kadar önemli kılan, doğu ve batı kıtalarını birbirinden ayıran konumu ve dolayısıyla İstanbul’un bu iki kıtayı yani Avrupa ve Asya’yı birleştiren dünyanın tek şehri olmasıdır.

Dünyanın en işlek denizcilik rotalarından biri olan İstanbul Boğazı, iki kıtadaki kıyıları boyunca uzanan sarayları ve yalıları ile ünlü bir çekim noktasıdır. Osmanlı padişahları yazlık saraylarını ilk olarak 300 yıl önce İstanbul Boğazı kıyılarına inşa ettiler. Yazlık olarak kullanılan bu ahşap saraylara  yalı olarak adlandırılıyor. Yalıların çoğu 19. yüzyılda inşa edildi. Tarihi veya mimari öneme sahip 360’ın üzerinde yalı var Boğaziçi’nde. Ne yazık ki, Osmanlı döneminden kalan birçok güzel ahşap ev zamanla kayboldu. Bazı yalılar büyükelçiliklere, vakıflara, otellere ve müzelere ait iken pek çok yalı özel mülk olarak kullanılmaktadır.

Asya yakasında Kanlıca ile Anadolu Hisarı arasındaki en eski yalı kırmızı boyalı Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa yalısıdır (1699). Avrupa yakasındaki en eski yalı 1782’de yapılan Şerifler yalısıdır. Yalılar genellikle ahşaptır ve deniz kenarında cumbaları vardır. Yalılarda genellikle evlerin içinde serin esintiler estirmek ve sakinlerin muhteşem Boğaz manzarasını seyretmelerini sağlamak için sıra sıra alçak pencereler bulunur. Yalı’nın iç mekanları Osmanlı tarzı ahşap ve resim süslemelerle dekore edilmiştir. Yalıların dış cepheleri, genellikle beyaz veya krem ​​ve morumsu kırmızı renkteki aşı boyası olmak üzere çeşitli renklerde boyanmıştır. Aşı boyalı olanlar çoğunlukla Osmanlı paşalarının yalılarıdır.

Yalılar çok sık el değiştirmiyor. Bu yalıların sahipleri nesillerdir yalılarında ikamet etmekte ve daha önceden var olan zenginlikleri ve aile miraslarına bağlılıkları nedeniyle yalılarını satmaktan imtina etmektedirler.

Zaten yalılara değer biçmek kolay bir iş değildir ve yalıların fiyatları konuma ve sahildeki mülkün uzunluğuna bağlı olarak 10 milyon ila 100 milyon dolar arasında değişmektedir. Birçok yalı, zamanın yıpratıcı etkilerinden ve yangın gibi kazalardan veya dümenleri kilitlenen tankerlerin çarpması gibi kazalardan zarar gördükleri için zaman içinde kapsamlı bir şekilde yenilenmiş ve hatta yeniden inşa edilmiştir.

Ünlü yazar Abdulhak Şinası, konaklardaki yapıyı Osmanlı İmparatorluğu’ndaki etnik çeşitliliğin bir yansıması olarak değerlendirmiştir. “Eski Büyük yalılar Osmanlı İmparatorluğu’nun küçük birer minyatürü gibiydiler: Dadı Çerkez, bacı Zenci, hizmetçi Rum, evlatlık Türk, sütnine melez, kâhya kadın Trakyalı, ayvaz Ermeni, aşçı Bolulu, kayıkçı Türk veya Rum, haremağası Habeş, bahçıvan Arnavut olurdu. Müslüman-Hristiyan bu unsurlar, bir çatı altında toplanarak imparatorluk içindeki durumu, burada devam ettirirlerdi.”

Boğaz’ın En Muhteşem Yalıları

Asya tarafında Beykoz ve Kandilli; Avrupa yakasındaki Yeniköy, barındırdıkları yalılar açısından en cazip semtlerdir. İşte Boğaz’ın iki yakasındaki en gösterişli yalıların kısa bir listesi:

Avrupa Yakasındaki Yalılar:

Esma Sultan Yalısı

Yılanlı Yalı

Şerifler Yalısı

Emine Valide Paşa Yalısı

Ahmet Afif Paşa Yalısı

Huber Köşkü

Yusuf Ziya Paşa Köşkü

Said Halim Paşa Yalısı

Hatice Sultan Yalısı

Muhsinzade Mehmet Paşa Yalısı

Şehzade Burhaneddin Efendi Yalısı

Mediha Sultan Yalısı

Zeki Paşa Yalısı

Anadolu Yakasındaki Yalılar:

Çürüksulu Yalısı

Ahmet Mithat Efendi Yalısı

Ahmet Fethi Paşa Yalısı

Mabeyinci Faik Bey Yalısı

Sadullah Paşa Yalısı

Mahmut Nedim Paşa Yalısı

Kont Ostrorog Yalısı

Abud Efendi Yalısı

Kıbrıslı Yalısı

Bahriyeli Sedat Bey Yalısı

Zarif Mustafa Paşa Yalısı

Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı

Yedi Sekiz Hasan Paşa Yalısı

Scroll to Top
Open chat
? Need help?
Hello ?
Can we help you?