Fener-Balat-Ayvansaray Yürüyüş Turu
Ücret
Süre
Buluşma Noktası
Dahil Olanlar
-Giriş Ücretleri.
-Profesyonel Turist Rehberi: Türkçe & İngilizce
Hariç Olanlar
Her şey ücrete dâhildir.
Tur İçeriği
Fener, Balat ve Ayvansaray aynı eksende yan yana yer alan semtlerdir. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar kültürel zenginliği bir arada bulamazsınız. Bu bölgede İstanbul’un çok kültürlü kimliğini en iyi şekilde gözlemleyebilir ve fotoğraflayabilirsiniz. Bu semtlerde Osmanlı döneminde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarına kadar İstanbul’un Rum Ortodoks ve Musevi vatandaşları yoğun olarak yaşardı. Dolayısıyla o kültürlerin ve dönemlerin Türk-İslam kültürü ile uyum içinde oluşturdukları kültürel mirasın izlerini birlikte keşfedeceğimiz bir gezi sizi bekliyor. Çünkü bu mahalleler kültürler arası uyum ve barışın en güzel örneklerini hala barındırıyor. Birbirinden güzel tarihi mekanlar, evler, kiliseler, sinagoglar, camiler, okullar, sokak lezzetleri, kafeler ve lokantalar bir arada tarihi ve kültürel mirasa ev sahipliği yapmaya devam ediyor bu mahallelerde.
Gezi Programı
Kadir Has Üniversitesi önünde buluştuktan sonra turumuza bu noktadan başlıyoruz.
- Kadir Has Üniversitesi eskiden Tütün fabrikası olan binası ve içinde yer alan Rezan Has Müzesi ile özel bir yapı.
- Gül Camii (“Aziz Theodosia Kilisesi”) – Günümüzde Gül Camii olarak bilinen sözde “Aziz Theodosia Kilisesi”, Konstantinopolis’in Haliç duvarlarına yakın Dexiokratous semtinde bir Bizans kilisesiydi.
- George Kilisesi (Aya Yorgi Kilisesi), İstanbul’da bulunan başlıca Doğu Ortodoks katedralidir. St. George Kilisesi, 1600’den beri Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi’nin (dünyadaki Doğu Ortodoks Hıristiyanlarının ruhani lideri olan Rum Ortodoks Kilisesi’nin kıdemli patrikhanesi) merkezidir. Rum Ortodoks olmasanız bile burada bir mum yakabilir ve dilek tutabilirsiniz.
- Bulgar Sveti Stefan Kilisesi, Bulgar Demir Kilisesi olarak da bilinir, Balat’ta bir Bulgar Ortodoks kilisesidir. Neo-Bizans tarzında prefabrike dökme demir elemanlardan yapılmış olmasıyla ünlüdür. Kilise, şehirdeki Bulgar azınlığa aittir.
- Fener Rum Ortadoks Lisesi: İstanbul’un ayakta kalan en eski Rum okulu olan Özel Fener Rum Lisesi, Fener’de bulunuyor. Okul 1454 yılında kurulmuştur.
- Moğolların Azize Meryemi – Kanlı Kilise İstanbul’da bulunan bir Doğu Ortodoks kilisesidir.
- Kantemir Evi – Boğdan Prensi Dimitrie Cantemir’e ait İstanbul’da, bugünkü Ortaköy Camii’nin arazisinde bulunan bir saraydı. Dimitri Kantemir Klasik Türk müziğine yaptığı katkılarla ünlüdür.
- Ahrida Sinagogu – Tarihi 1430’lara tarihlenen Romanotlar (Makedon Yahudileri) tarafından yaptırılmıştır. İstanbul Haliç’teki iki eski sinagogdan biri olan ibadethane, Sefarad Yahudilerinin Osmanlı İmparatorluğu’na gelişinin 500. yılı anısına 1992 yılında 500. Yıl Vakfı tarafından restore edilmiştir. Ahrida Sinagogu, kayık şeklindeki tevahı (Aşkenaz topluluklarında bimah olarak bilinen okuma platformu) ile tanınır. Ahrida Sinagogu aynı zamanda İstanbul’da Yahudi Sabetay hareketinin kurucusu Sabetay Sevi’nin dua ettiği tek sinagogtur.
- Tur-ı Sina Manastırı (Ioannis Prodromos Kilisesi) – İstanbul’daki birçok Ortodoks kilisesi gibi Fener Patrikhanesi’ne değil Sina Başkonsolosluğu’na bağlı olup, Sina Dağı’ndaki Aziz Katerlina Manastırı’nın Metokhion’udur. Sina Çölü’ndeki Mısır seferinde Yavuz Sultan Selim Han’a yardım eden kilise rahibinin isteği üzerine yapılmıştır. Ayrıca kapı üzerindeki el tasviri Hz. Muhammed’in elini temsil ettiğine dair rivayetler bulunmaktadır.
- Surp Hıreşdagabet Ermeni Kilisesi – İstanbul’un fethinden sonra 1628, 1631 veya 1636 yıllarından birinde Ermenilere devredilen Rum kilisesidir.
- Blakerniya Aziz Meryem Kilisesi ve Ayazması – Blakerniya Konstantinopolis’in kuzeybatısında yer alan bu semtin Bizans Dönemindeki adıydı. Burası Doğu Hristiyanlığının kutsal su yeridir ve burada birçok önemli kilise inşa edilmiştir. Özellikle en bilineni Meryem Ana Kilisesi’dir (Panagia Blacherniotissa), bu kilise İmparatoriçe Pulcheria tarafından yaklaşık 450 yılında inşa edilmiş, İmparator I. Leo tarafından genişletilmiş ve 6. yüzyılda I. Justinian tarafından yenilenmiştir.
- Bugün bu bölge Ayvansaray olarak biliniyor. Meryem Ana ile özdeşleştirilen ayazma hala ziyaret edilmektedir. Ayazma sözcüğü “kutsal su” anlamına gelen Yunanca hagiasma kelimesinden türetilmiştir.
- Tarihi ve kültürel mekanlar ve yapılar dışında bölgede yer alan Agora Meyhanesi, Forno, Balat Sahil Restaurant, Balat İşkembecisi, bu bölgede Akdeniz mutfağının en özel menülerini tadabileceğiz yerlerden bazılarıdır.
Adresimiz
İletişime Geçin
Sizlerle tanışmaktan ve merak ettiğiniz her şeyi öğrenmekten mutluluk duyarız. Bizimle iletişim kurmakta tereddüt etmeyin!